Eğitim Sen’den MEB’e proje okulu tepkisi: “Siyasal kadrolaşmaya son verilmeli”
Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, proje okullarında öğretmen ve yönetici atamalarının siyasi saiklerle yapıldığını belirterek “Siyasal kadrolaşmaya son verilmeli” dedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
İstanbul – Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, Millî Eğitim Bakanlığı’nın proje okullarına yaptığı öğretmen ve yönetici atamalarındaki keyfi uygulamalara karşı bir kez daha meydanlardaydı. Sultanahmet’te bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde düzenlenen eylemde, sendika üyelerine çok sayıda öğrenci de destek verdi. Açıklamada, Millî Eğitim Bakanlığı’nın atama sistemine tepki gösterildi.
Eğitim Sen İstanbul Şubeleri tarafından yapılan açıklamada; 2025 yılı proje okulu atamalarının da geçmiş yıllarda olduğu gibi liyakatsiz, ölçülebilirlikten uzak ve tamamen siyasi saiklerle yapıldığı belirtilerek, Millî Eğitim Bakanlığı’nın herhangi bir nesnel kriter belirtmeden, öğretmen ve yöneticileri doğrudan kendi takdiriyle proje okullarına atamasının “eğitimde adaleti ve hakkaniyeti zedeleyen” bir uygulama olduğu vurgulandı.
“Siyasi sadakat, mesleki liyakatin yerini almış durumda”
Proje okullarındaki atamaların uzun süredir siyasi sadakat temelinde yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, mülakat gibi denetim dışı yöntemlerin, iktidara yakın sendikalara mensup isimlere sağlanan ayrıcalıkların ve liyakatsiz görevlendirmelerin, bu okulları siyasal kadrolaşmanın bir aracı haline getirdiği vurgulandı. “Yüzlerce nitelikli öğretmen ve eğitim yöneticisi, tüm yeterliliklerine rağmen ‘bakanlık takdiri’ ile dışarıda bırakılmıştır” denilen açıklamada, bu durumun sadece bireysel mağduriyet değil, eğitimin niteliği açısından da ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtildi.
“Eğitim kurumları iktidarın arka bahçesi değildir”
Mevcut atama sisteminin liyakati tamamen ortadan kaldırdığına ve öğretmen-yönetici atamalarının siyasal ve sendikal yakınlık temeline indirgediğine dikkat çekilen açıklamada, yapılan tüm itirazların bakanlık tarafından görmezden gelindiğini, nesnel ve ölçülebilir kriterlerden uzak bu uygulamanın kamu yönetimi ilkelerine ve hukuka aykırı olduğu belirtildi.
“Eğitim kurumları, iktidarın siyaseten müdahale ettiği birer arka bahçeye dönüştürülemez” denilen açıklamada, bu anlayışa karşı hukuki sürecin sonuna kadar sürdürüleceği belirtildi.
“Proje okullarında yetki bakanlık takdirinden alınmalı”
Açıklamada, proje okulu statüsünün belirlenmesinde bağımsız ve liyakat temelli komisyonların görev alması gerektiği ifade edilerek, “Atama ve görev uzatma süreçleri ise mesleki deneyim, hizmet puanı ve akademik yeterlilik gibi somut kriterlere bağlanması gerekmektedir” denildi. Açıklamada, bakanlık yetkisinin sınırlandırılması ve atamalarda şeffaflık sağlanması talep edilirken, öğretmenlerin yer değiştirme hakkının yalnızca proje okullarıyla sınırlandırılmasının da kabul edilemez olduğu dile getirildi.
Son olarak Eğitim Sen, tüm eğitim emekçilerine bu “haksız ve hukuksuz uygulamalara” karşı ortak mücadele çağrısı yaptı. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et